Aktualności

05.04.2024 r. Wykład

06.04.2024

Autor: Krystyna Olszańska

05.04.2024 r. w sali 141R AB odbył sie wykład dedykowany słuchaczom UTW AB pt. “Topinambur, zapomniane warzywo wraca do łask – dlaczego warto go jeść”. Wykład przeprowadziła dr hab. prof. Iwona Mystkowska – pracownik Zakładu Dietetyki Wydzialu Nauk o Zdrowiu Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II. Podczas wykładu z prezentacją multimedialną, słuchacze dowiedzieli się o hostorii uprawy topinamburu w Polsce, budowie i składzie poszczególnych części rośliny oraz ich wykorzystaniu. Topinambur ma wiele cennych dla naszego zdrowia składników. M.in. bulwy topinamburu można smażyć, gotować lub piec, są doskonałym dodatkiem do sałatek. Wykorzystywany jest również w kosmetyce.

Dziękujemy za ciekawy wykład.

Galeria zdjęć

flagi.png

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020 "Uczelnia dostępna dla wszystkich, numer POWR 03.0500-00-A050/20

O projekcie

Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce oraz o naszej polityce prywatności.  Czytaj więcej